SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum

OM kód: 203041/005 | 6000 Kecskemét, Katona József tér 4.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. febr. 21.


Akócsiné Patkós Erzsébet

  Erasmus+ Barcelona

  Erasmus + Mobilitás program Barcelona 2023. 01.15 – 2023.02.12.

  Erasmus+ Barcelona

  A Kada Elek Technikum 11. évfolyamából 15 diákot választottunk ki tanulmányi eredmények alapján arra, hogy részt vehessenek egy 1 hónapos szakmai gyakorlaton Barcelonában 2023. január 15-től február 12-ig. Az utazást rengeteg adminisztrációs munka előzte meg: dokumentumok ellenőrzése, szülői értekezletek tartása, az Erasmusos szervezőkkel és a Bamos spanyol iroda szervezőivel való kapcsolat tartása.

   A csoport nagy izgalommal várta az utazást, lelkesen készültünk

   

  a repülőútra. Többen életükben először ültek repülőn, így különösen nagy élmény volt ez számukra.  Az utazás gördülékenyen, a tervezetteknek megfelelően zajlott.

  A szállás elfoglalása és a házirend közös megbeszélése után, a csoport közösen felfedezőutat tett Barcelona belvárosában. Az első napon a Bamos Iroda képviselője tájékoztatót tartott a diákok heti munkarendjéről, a munkakörülményekről, az utazás módjáról, a munkahelyi szabályokról, követelményekről. Néhány diák számára már ezen a napon megkezdődött a munka. A többi diák kedden kezdte meg a munkát. Az iroda képviselői elkísérték őket a tényleges munkavégzés helyszínére, ahol megismerkedhettek leendő mentoraikkal.

  Az étkezés az első két napon a szálláson történt, előre csomagolt ételekkel. A későbbiekben a reggelit és a vacsorát hétfő kivételével egy közeli bárban biztosították számunkra, az ebédek pedig minden nap dobozos készételek formájában álltak rendelkezésünkre.

  Az első napokban minden délután, a munka után a csoport közös kirándulásokat tett a belvárosban, és így a diákok gyorsan megtanulták a közlekedés menetét, a metróvonalakat, az átszállásokat. Hét végére már önállóan is tudtak közlekedni, amire szükség is volt, hiszen 5-6 különböző helyszínen, délelőtt-délutáni műszakban dolgoztak. A diákok dolgoztak szállodákban, irodában, tánc stúdióban, nemzetközi óvodában és minden munkahelyen az iskola profiljába beleillő adminisztrációs munkát végeztek.

  Az utazás során számos kulturális program segített abban, hogy a diákok jobban megismerjenek egy idegen, európai kultúrát. A város megismerése során először is a Catalunya térrel, mint központi közlekedési csomóponttal ismerkedtünk meg, végig sétáltunk a Ramblán a kikötőig, meglátogattuk a híres piacot, a Boqueirát, lesétáltunk a Kolumbusz szoborhoz, a tengerpartra. Később bebarangoltuk a gótikus negyedet, a katedrális környékét.

  Szombati napra egész napos kirándulást szerveztünk a diákoknak. A programok összeállításánál figyelembe kellett vennünk azt, hogy a program belépőjegyet biztosított számunkra a Güell parkba. Délelőtt libegővel feljutottunk a Montjuic hegyre, megnéztük a várat, majd rövid sétával az Espana teret, és a megadott időpontban a Güell parkot. Vasárnap délelőtt a Sagrada Familia katedrálist, és a Camp Nou Stadiont látogattuk meg, majd délután lehetőséget biztosítottunk szabad programra, iskolai feladatokra, munkanapló írására, takarításra, pihenésre.

  A második héten további két kulturális programot terveztünk a csoport számára, a La Monumental és a Picasso Múzeum megtekintését.

  A harmadik és negyedik héten a tanulók műszakot és esetleges feladatkört cseréltek és meglátogattak számos, addig még nem látott nevezetességet: a Szent Szív Katedrálist, a Természettudományi Múzeumot és egy önállóan szervezett program segítségével hajókáztak a tengeren.

   A program során az okozott némi nehézséget, hogy néhány tanuló munkarendje eltérő volt (este 6-ig dolgoztak) így ők nem tudtak részt venni a délutánra szervezett kirándulásainkon.

  A gyerekek személyes beszámolók alapján jól beilleszkedtek a munkahelyi környezetbe, sikerült ellátni a rájuk bízott feladatokat. A barcelonai tartózkodás jó lehetőség volt a diákok számára az angol nyelv minden napos használatára is, habár néhány esetben nyelvi akadályok merültek fel, amelyet a gyerekek ügyesen megoldottak a google fordító és néhány frissen szerzett spanyol kifejezés használatával.

   A csoport nagyon élvezte a barcelonai tartózkodást, ezt az izgalmas, csodálatos várost, a nevezetességeket, a tengerpartot, a nyüzsgést és hasznos munkatapasztalatot szereztek, gyakorolták az angol nyelvet, és megismerkedhettek a spanyol emberekkel, a spanyol nyelvvel is.

  Összegzésként elmondható, hogy a résztvevő tanulók profitáltak az Erasmus projekt által nyújtott nagyszerű lehetőségből. Mind szakmai, mind idegen nyelvi szempontból.

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Intézményvezetői pályázat

  Intézményvezetői pályázat

  A Kecskeméti Szakképzési Centrum a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 46. § (3) – (4) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum igazgató (intézményvezető) beosztásának ellátására.

  2024. ápr. 8.


  Akócsiné Patkós Erzsébet

  Ideiglenes felvételi jegyzék

  Ideiglenes felvételi jegyzék

  Az ideiglenes felvételi rangsort az általános iskolai eredmények és a felvételi vizsgák alapján állítottuk össze. Az alábbiakban megtekinthető, hogy az egyes tanulmányi területen jelenleg hányadik helyen szerepel a felvételiző diák.

  2024. márc. 22.


  Akócsiné Patkós Erzsébet

  Nemzeti ünnep 2024

  Nemzeti ünnep 2024

  2024. március 14-én az 1848-49-es Forradalomra emlékeztünk.

  2024. márc. 14.


  Akócsiné Patkós Erzsébet


  Partnereink

  SZC logo

  Kecskeméti Szakképzési Centrum


  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum

  6000 Kecskemét, Katona József tér 4.

  Telefon: +3676508277

  E-mail: kada@kecskemetiszc.hu

  OM azonosító: 203041/005

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002286


  2024Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum