SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum

OM kód: 203041/005 | 6000 Kecskemét, Katona József tér 4.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. febr. 21.


Akócsiné Patkós Erzsébet

    Erasmus+ Barcelona

    Erasmus + Mobilitás program Barcelona 2023. 01.15 – 2023.02.12.

    Erasmus+ Barcelona

    A Kada Elek Technikum 11. évfolyamából 15 diákot választottunk ki tanulmányi eredmények alapján arra, hogy részt vehessenek egy 1 hónapos szakmai gyakorlaton Barcelonában 2023. január 15-től február 12-ig. Az utazást rengeteg adminisztrációs munka előzte meg: dokumentumok ellenőrzése, szülői értekezletek tartása, az Erasmusos szervezőkkel és a Bamos spanyol iroda szervezőivel való kapcsolat tartása.

     A csoport nagy izgalommal várta az utazást, lelkesen készültünk

     

    a repülőútra. Többen életükben először ültek repülőn, így különösen nagy élmény volt ez számukra.  Az utazás gördülékenyen, a tervezetteknek megfelelően zajlott.

    A szállás elfoglalása és a házirend közös megbeszélése után, a csoport közösen felfedezőutat tett Barcelona belvárosában. Az első napon a Bamos Iroda képviselője tájékoztatót tartott a diákok heti munkarendjéről, a munkakörülményekről, az utazás módjáról, a munkahelyi szabályokról, követelményekről. Néhány diák számára már ezen a napon megkezdődött a munka. A többi diák kedden kezdte meg a munkát. Az iroda képviselői elkísérték őket a tényleges munkavégzés helyszínére, ahol megismerkedhettek leendő mentoraikkal.

    Az étkezés az első két napon a szálláson történt, előre csomagolt ételekkel. A későbbiekben a reggelit és a vacsorát hétfő kivételével egy közeli bárban biztosították számunkra, az ebédek pedig minden nap dobozos készételek formájában álltak rendelkezésünkre.

    Az első napokban minden délután, a munka után a csoport közös kirándulásokat tett a belvárosban, és így a diákok gyorsan megtanulták a közlekedés menetét, a metróvonalakat, az átszállásokat. Hét végére már önállóan is tudtak közlekedni, amire szükség is volt, hiszen 5-6 különböző helyszínen, délelőtt-délutáni műszakban dolgoztak. A diákok dolgoztak szállodákban, irodában, tánc stúdióban, nemzetközi óvodában és minden munkahelyen az iskola profiljába beleillő adminisztrációs munkát végeztek.

    Az utazás során számos kulturális program segített abban, hogy a diákok jobban megismerjenek egy idegen, európai kultúrát. A város megismerése során először is a Catalunya térrel, mint központi közlekedési csomóponttal ismerkedtünk meg, végig sétáltunk a Ramblán a kikötőig, meglátogattuk a híres piacot, a Boqueirát, lesétáltunk a Kolumbusz szoborhoz, a tengerpartra. Később bebarangoltuk a gótikus negyedet, a katedrális környékét.

    Szombati napra egész napos kirándulást szerveztünk a diákoknak. A programok összeállításánál figyelembe kellett vennünk azt, hogy a program belépőjegyet biztosított számunkra a Güell parkba. Délelőtt libegővel feljutottunk a Montjuic hegyre, megnéztük a várat, majd rövid sétával az Espana teret, és a megadott időpontban a Güell parkot. Vasárnap délelőtt a Sagrada Familia katedrálist, és a Camp Nou Stadiont látogattuk meg, majd délután lehetőséget biztosítottunk szabad programra, iskolai feladatokra, munkanapló írására, takarításra, pihenésre.

    A második héten további két kulturális programot terveztünk a csoport számára, a La Monumental és a Picasso Múzeum megtekintését.

    A harmadik és negyedik héten a tanulók műszakot és esetleges feladatkört cseréltek és meglátogattak számos, addig még nem látott nevezetességet: a Szent Szív Katedrálist, a Természettudományi Múzeumot és egy önállóan szervezett program segítségével hajókáztak a tengeren.

     A program során az okozott némi nehézséget, hogy néhány tanuló munkarendje eltérő volt (este 6-ig dolgoztak) így ők nem tudtak részt venni a délutánra szervezett kirándulásainkon.

    A gyerekek személyes beszámolók alapján jól beilleszkedtek a munkahelyi környezetbe, sikerült ellátni a rájuk bízott feladatokat. A barcelonai tartózkodás jó lehetőség volt a diákok számára az angol nyelv minden napos használatára is, habár néhány esetben nyelvi akadályok merültek fel, amelyet a gyerekek ügyesen megoldottak a google fordító és néhány frissen szerzett spanyol kifejezés használatával.

     A csoport nagyon élvezte a barcelonai tartózkodást, ezt az izgalmas, csodálatos várost, a nevezetességeket, a tengerpartot, a nyüzsgést és hasznos munkatapasztalatot szereztek, gyakorolták az angol nyelvet, és megismerkedhettek a spanyol emberekkel, a spanyol nyelvvel is.

    Összegzésként elmondható, hogy a résztvevő tanulók profitáltak az Erasmus projekt által nyújtott nagyszerű lehetőségből. Mind szakmai, mind idegen nyelvi szempontból.

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Matematikatanár-álláshirdetés

    Matematikatanár-álláshirdetés

    A Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum matematika szakos tanárt keres.

    2024. júl. 24.


    Akócsiné Patkós Erzsébet

    Nyári ügyelet

    Nyári ügyelet

    Ügyintézés az ügyeleti időben történik.

    2024. júl. 5.


    Általános tájékoztató szakképzéseinkről

    Általános tájékoztató szakképzéseinkről

    Felvételt hirdetünk Ágazati érettségivel nem rendelkezők számára az alábbi kétéves képzésekre: Pénzügyi-számviteli ügyintéző Vállalkozási ügyviteli ügyintéző

    2024. máj. 8.


    Akócsiné Patkós Erzsébet


    Partnereink

    SZC logo

    Kecskeméti Szakképzési Centrum


    Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum

    6000 Kecskemét, Katona József tér 4.

    Telefon: +3676508277

    E-mail: kada@kecskemetiszc.hu

    OM azonosító: 203041/005

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002286


    2024Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum